Cultura del territori, els Castellers

Cultura del territori català, són els castellers. Una pràctica que a dia d’avui té un alt valor simbòlic dins de la societat catalana. També té el reconeixement internacional com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Cultura i tradició única en el món. Els castellers es van originar a Valls derivats de la dansa anomenada Ball de Valencians. Un ball que acabava amb l’enlairament d’una torre. Els castells es realitzen a la plaça major i normalment en època de les festes majors del poble. El calendari casteller comença a l’abril i acaba el novembre. També hi ha algunes actuacions a l’hivern i a principis de primavera.

Els castells són una construcció de torres humanes. Sota el tradicional lema identificatiu “força, equilibri, valor i seny”. Contemplar una exhibició castellera i, especialment, participar-hi és una experiència apassionant que permet posar de manifest la lluita per l’autosuperació individual i col·lectiva, l’esforç per assolir un objectiu, la solidaritat i la integració de gent de totes les edats, condicions i capacitats sota un mateix projecte.

Tots els castells tenen en comú la pinya. És la base que aguanta el pes i l’estructura, com més gran millor. El tronc, és el pilar format pels propis castellers i pot ser de dos o més pisos d’alçada. El pom de dalt format per tres pisos: els dosos, l’aixecador i l’enxaneta, són els més petits dels castellers. El nom del castell surt de la combinació del nombre de castellers per pis amb les alçades . Així, un castell de vuit pisos amb tres persones a cada pis és un “tres de vuit”. Alguns castells importants porten folre, que és una segona pinya més reduïda a sobre de la pinya base. El castell s’enlaira amb el so de la música tradicional.

Hi ha moltes colles arreu de Catalunya i altres zones. La comarca del Berguedà també té els seus castellers, els Castellers de Berga. castellers-Berga-casa-rural-cultura

0

Add a Comment