Celebra la castanyada o halloween

Celebra la festa de la castanyada o halloween en una casa rural. És una manera de passar aquests dies, en família o amb els amics. Són els dies marcats per l’any litúrgic dedicats a recordar als sants, màrtirs, i tots els fidels difunts. A la nostra regió és tradicional menjar castanyes i panellets. Es celebra l’últim dia del mes d’octubre.

Celebra la castanyada en bona companyia. És una festa popular de Catalunya. Es mengen fruits de tardor com les castanyes, moniatos, panellets o fruita confitada. Com a beguda típica s’utilitza el moscatell. En altres llocs, la tradició és que els nens els hi agrada gaudir d’aquests dies amb disfresses i juguen a demanar truc o tracte.

La relació de menjar aquests postres tan energètics prové de què abans, a la vigília de Tots Sants, es tocava les campanes tota la nit per espantar els mals esperits i calia tenir forces. Les castanyes també ajudaven a passar el fred de les mans quan hi havia la sort de trobar-se la castanyera que venia castanyes torrades al carrer.

El joc del truc o tracte prové d’altres cultures. Els nens i nenes van a tocar les portes de les cases veïnes. Si quan obre el veí els hi dona caramels o gominoles llavors han fet tracte. Si quan el veí obre la porta i no els hi dona res, els nens i nenes poden fer algun truc com tirar espuma a la porta de la casa o embolicar el veí amb paper higiènic.

També hi ha qui utilitza la carbassa taronja amb un dibuix de cara i un llum dintre. Per la vigília de Tots Sants es posa a la finestra per fer por els mals esperits així probablement aquests no entraran a les cases.

Tot plegat no deixa de ser una festa que combina la por i la diversió, som-hi!

 

0

Add a Comment