Olvan, poble i municipi del Berguedà

Olvan és el nostre municipi. Forma part de la comarca del Berguedà. Està format per dos nuclis: el poble d’Olvan i Cal Rosal. Segons el padró municipal d’habitants el 2016 hi havia 855 persones. Està situat entre les rodalies de Gironella i Berga.

Olvan és un territori on l’activitat econòmica més important és l’agricultura. Hi trobem sobretot el conreu dels cereals i farratges. De bestiar hi predomina el boví i el porcí. Cal destacar el Centre Mundial del Ruc Català, centre dedicat a la conservació del ruc català. Una de les festes populars de la comarca és per Sant Sebastià o la festa de l’arròs. Segons explica la llegenda, va ser aquest sant qui va alliberar la població de la pesta negra i, en agraïment, els seus habitants van decidir oferir cada any el plat principal del seu àpat als necessitats que fossin al poble d’Olvan el 20 de gener.

Olvan-turisme-BerguedaCal Rosal va ser una gran colònia tèxtil al segle XIX. El ferrocarril de via estreta que remuntava el Llobregat des de Manresa tenia parada a Cal Rosal, era considerat l’estació de Berga. Actualment Cal Rosal és un nucli de població amb personalitat pròpia. Les seves fires com el mercat del bolet i la seva activitat comercial són un motor econòmic dirigit als serveis.

El municipi és gran i divers. Té molts indrets i recursos naturals fantàstics per explorar en família. L’església de Santa Maria de Valldaura és un petit exemplar del romànic del segle XIII que fou creat com a orador del monestir de les monges. El pont d’Orniu construït entre els segles XVII-XVIII amb restes romàniques. La ruta ramadera. La font del Pere Casas o la font d’en Fèlix…

Des de la nostra casa rural podreu gaudir de l’autenticitat d’un territori de la Catalunya Central.

0

Add a Comment