Halloween o castanyes i panellets

Halloween és una festa per recordar els morts. El temps en l’any litúrgic dedicat a recordar als sants, màrtirs, i tots els fidels difunts. A la nostra regió és tradicional menjar castanyes i panellets. Es celebra l’últim dia del mes d’octubre.

Halloween és una festa feliç. Els nens celebren aquest dia amb disfresses i juguen a demanar truc o tracte. En el nostre territori és molt típic menjar castanyes i panellets.

Aquí celebrem la castanyada. Una festa popular de Catalunya, que se celebra per Tots Sants. Consisteix en menjar fruits de tardor com les castanyes, moniatos, panellets o fruita confitada. Com a beguda típica és el moscatell.

La relació de menjar aquests postres tan energètics prové de que abans, a la vigília de Tots Sants, es tocava les campanes tota la nit per espantar els mals esperits i calia tenir forces. Les castanyes també ajudaven a passar el fred de les mans quan hi havia la sort de trobar-se la castanyera que venia castanyes torrades al carrer.

El joc del truc o tracte prové d’altres cultures. Els nens i nenes van a tocar les portes de les cases veïnes. Si quan obre el veí els hi dona caramels o gominoles llavors han fet tracte. Si quan el veí obre la porta i no els hi dona res, els nens i nenes poden fer algun truc com tirar espuma a la porta de la casa o embolicar el veí amb paper higiènic.

La carbassa taronja amb un dibuix de cara i un llum dintre també hi ha qui ho utilitza. Per la vigília de Tots Sants es posa a la finestra per fer por als mals esperits així probablement aquests no entraran a les cases.

Tot plegat no deixa de ser una festa que combina la por i la diversió, és una festa anual que es fa a la tardor.

0

Add a Comment